Mire jó az AquaNatal?

Testmozgás

Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen fontos karban tartani a testünk várandósság közben, ennek ellenére ezalatt 9 hónap alatt végzett edzés kényes téma. Mennyi a nem sok? Milyen gyakran szabad tornáznunk? Mire kell odafigyelnünk és mit nem szabad csinálnunk? Mindenki mást mond, így nem csoda, ha sok kismama inkább teljesen lemond a babavárás alatt a testmozgásról. Pedig ez az az időszak az életünkben, mikor a legnagyobb szükségünk van rá, hogy egészségesek és energikusak maradjunk! A baba kihordása hatalmas feladat a szervezetünknek és a testünknek egyaránt és az extrém terhelés nem ér véget a baba születésével.

Az úszás, illetve a vízben való torna a várandósság alatt a legbiztonságosabb mozgásformák, hiszen nem tudunk elesni, vagy hirtelen rosszul mozdulni benne. A víz nem terheli az ízületeket, mégis ellenállást biztosít, így minden izmot átmozgat. A felhajtóerő átmenetileg leveszi a terhet a gerincről és az ízületekről, a pocak kikerekedik, így a babának több mozgástere nyílik, javul a méhlepény vérkeringése és több oxigénhez is jut.

A vizes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást, csökken az ödéma, megszünik a kezek és a lábak dagadása.

A várandósság eleji fáradtság is csökken, sokkal energikusabbnak érzi magát a kismama a mozgással töltött idő után.

Az AquaNatal számos tartásjavító és csípőízületet átmozgató gyakorlatot tartalmaz. Fontos a hát, a has és a karok izmainak megerősítése is, hiszen nem is olyan sok idő múlva babánk ellátásához nagy szükségünk lesz ezekre! 🙂 A foglalkozások a megterhelt gerincre is jó hatással vannak, valamint a medencefenék izmait is megerősítjük.

Akinek a várandóssága alatt lehetősége van tornázni, sokkal könnyebben tér majd vissza korábbi életformájához és könnyebben nyeri vissza a terhesség előtti súlyát is.

A várandósság alatti testmozgás csökkenti a terhességi diabétesz kialakulásának esélyét is.

Kikapcsolódás

A foglalkozások a medence nyugtató, meleg vizében zajlanak, a kismamák erősítés mellett relaxációs gyakorlatokat is végeznek, így tökéletes alkalmat biztosítanak egy kis “énidő”höz. A mozgás és a relaxálás endorfinokat termel a tesünkben, melyeknek köszönhetően jobban érezzük magunkat – ezáltal babánknak is örömet okozunk! 🙂 Ha megtanulunk lassítani, lazítani, az nem csak a várandósság, hanem vajúdás ideje alatt is nagy segítség!

Az órákon tanult légzőgyakorlatok és vizualizációk szintén hatalmas segítséget nyújtanak szülés közben.

A foglalkozások alkalmat biztosítanak arra, hogy más kismamákkal találkozzunk, beszélgessünk, megosszuk érzéseinket, tapasztalatainkat, feltegyük kérdéseinket.

Nem beszélve arról, hogy milyen jó érzés várandósan súlytalannak érezni magunkat a vízben!!! 🙂

Az AquaNatal oktatók tanfolyamon sajátítják el a szüléssegítők által is nemzetközileg elismert módszert, így a kismamák biztonságban érezhetik magukat, hogy semmilyen olyan mozgást nem végeztetnek velük, mellyel árthatnak babájuknak.