Hasznos tudnivalók – Babaúszás

Mi az a búvárreflex? Hogyan használjuk a babaúszás során?

A stolleres órákon fontos szerepet kap a merülés tanítása. Ehhez nagy segítségünkre van a búvárreflex, ami miatt a kisbabák kb 6 hónapos korukig víz alá kerülve az orrukból kifújják a levegőt és zárják a garatot. Az első órákon, valamint ezt követően minden este otthon a fürdésnél arclocsolással váltjuk ki ezt a reflexet. Előtte minden esetben egy vezényszót használunk, melyet a baba megtanul, és később, a reflex eltűnése után már tudatosan szabályozza a lélegzet visszatartását. Mivel számoljuk, hogy hány másodpercig bírják a manók levegő nélkül, jól nyomonkövethető a tüdőkapacitás fejlődése.

Mikor lehet elkezdeni a babaúszást?

Három hónapos korban, minimum 6 kg-os súllyal.

Kell-e hozni orvosi igazolást?

Kérlek, mindenképpen kérdezd meg gyermeked háziorvosát, hogy járhat-e babaúszásra. Fontos, hogy tudjam, semmilyen betegség vagy szervi elváltozás nem zárja ki azt, hogy a víz alá merüljön. Igazolás erről nem kell, minden időpontfoglalásnál elfogadod ugyanis a részvételi feltételeket, aminek ez is része.

Mire kell figyelni a foglalkozás előtt és után?

A baba úszás előtt minimum fél órával már ne kapjon semmi táplálékot, de még jobb, ha 45 perccel, 1 órával előbb nem eszik. Bukós, refluxos babáknál különösen figyelni kell erre! Óra után viszont rögtön meg kell etetni, itatni, szoptatni a manót, hiszen megéhezik a testedzésben! 🙂 A téli időszakban a babákat úszás után nagyon alaposan töröljük meg, beleértve a fülüket, hajukat is. Érdemes felöltöztetés után még 5-10 percig bent maradni a melegben, hogy biztosan teljesen megszáradjanak. A kabátot, sapkát csak a fürdő előterében, közvetlenül a hidegbe való kilépés előtt szabad rájuk adni! Ha ezekre az apró dolgokra odafigyelünk, biztosan nem fognak megfázni.

Mit hozzunk magunkkal a babának?

 • speciális úszónadrágot, melyet aktuális készlettől függően az oktatóknál (helyszíni áron) is meg tudtok vásárolni, illetve az SBA webshopjából meg tudtok rendelni.

  Hosszú évek tapasztalata, sok kellemetlen baleset és ezek anyagi vonzata miatt foglalkozásainkon kötelező ez a fajta úszópelus. Természetesen az első órán eljöhettek kipróbálni eldobhatós fajtában, de utána, kérlek, szerezzetek be ilyet!

 • törölközőt, esetleg fürdőköpenyt
 • már járni tudó manóknak papucsot
 • inni és ennivalót a foglalkozás utánra
 • ha van ilyen, a baba kedvenc vízálló játékát, rágókáját, játszócumiját
 • a szokásos túlélőcsomagot 🙂 pelus, popsitörlő, stb.
 • egy kis plédet, vagy még egy törölközőt, amit a pici alá lehet tenni öltöztetés közben

Mit hozzon magával a kísérő?

 • fürdőruhát
 • törölközőt
 • papucsot

Hány kísérő jöjjön egy babával?

Tapasztalatok szerint jobb, ha a medencében egy gyermekkel egy kísérő van a foglalkozás ideje alatt. Így a kicsi figyelme nem oszlik meg kettejük között, és a szülő is jobban tud az oktatóra, a feladatokra koncentrálni. Hiszen a stolleres órákon őt oktatjuk, a baba csak játszik! 🙂 Ez természetesen nem jelenti azt, hogy más nem kísérheti el a manót úszni, de az óra ideje alatt kérem, hogy ő a medence partjáról figyeljen!

Milyen hosszú egy foglalkozás?

A foglalkozások kb 30 percesek, ennél több ideig nagyon nehéz a babák (és szülők) figyelmét lekötni, ráadásul a picik ezalatt már nagyon el is fáradnak a vízben. Ezt követi 15 perc önálló játék és gyakorlás a medencében Anyával, Apával. Ez utóbbi legalább olyan fontos részét képezi az órának, mint a fő rész.

Hányszor érdemes járni babaúszásra?

A babaúszás is olyan, mint bármi más. Minél többször gyakorolja az ember, annál gyorsabban ügyesedik, fejlődik benne. Ezért én heti 2 alkalmat javaslok, ami azért is jobb, mert ha valami miatt kimarad egy óra, nem telik el olyan sok idő a következőig.

Be kell-e jelentkezni a foglalkozásokra?

Igen! 🙂 itt:  bejelentkezés
Kérlek, hogy ha bejelentkezel, de valami miatt esetleg mégsem tudsz eljönni, mindenképp mondd le a foglalást a visszaigazoló mailben található linkre kattintva, vagy jelezd az elérhetőségeim valamelyikén! Amennyiben nem mondod le a foglalást a foglalkozás napján reggel 7 óráig és nem jöttök el, az óra sajnos felszámításra kerül.

Mikor nem szabad részt venni az órán?

Természetesen vírusos, fertőző, hányós-hasmenős, vagy bőrbeteg gyermeket nem szabad közösségbe, uszodába vinni.

 

divehelp