Hasznos tudnivalók – Babaúszás

Mi az a búvárreflex? Hogyan használjuk a babaúszás során?

A stolleres órákon fontos szerepet kap a merülés tanítása. Ehhez nagy segítségünkre van a búvárreflex, ami miatt a kisbabák kb 6 hónapos korukig víz alá kerülve az orrukból kifújják a levegőt és zárják a garatot. Az első órákon, valamint ezt követően minden este otthon a fürdésnél arclocsolással váltjuk ki ezt a reflexet. Előtte minden esetben egy vezényszót használunk, melyet a baba megtanul, és később, a reflex eltűnése után már tudatosan szabályozza a lélegzet visszatartását. Mivel számoljuk, hogy hány másodpercig bírják a manók levegő nélkül, jól nyomonkövethető a tüdőkapacitás fejlődése.

Mikor lehet elkezdeni a babaúszást?

Három hónapos korban, minimum 5 kg-os súllyal.

Kell-e hozni orvosi igazolást?

Kérlek, mindenképpen kérdezd meg gyermeked háziorvosát, hogy járhat-e babaúszásra. Fontos, hogy tudjam, semmilyen betegség vagy szervi elváltozás nem zárja ki azt, hogy a víz alá merüljön. Az orvos engedélyét a szülői nyilatkozatban aláírásoddal fogod igazolni. A nyilatkozatot a legelső órán le kell adnod a helyszín recepcióján, vagy az oktatónak.

Mire kell figyelni a foglalkozás előtt és után?

A baba úszás előtt minimum fél órával már ne kapjon semmi táplálékot, de még jobb, ha 45 perccel, 1 órával előbb nem eszik. Bukós, refluxos babáknál különösen figyelni kell erre! Óra után viszont rögtön meg kell etetni, itatni, szoptatni a manót, hiszen megéhezik a testedzésben! 🙂 A téli időszakban a babákat úszás után nagyon alaposan töröljük meg, beleértve a fülüket, hajukat is. Érdemes felöltöztetés után még 5-10 percig bent maradni a melegben, hogy biztosan teljesen megszáradjanak. A kabátot, sapkát csak a fürdő előterében, közvetlenül a hidegbe való kilépés előtt szabad rájuk adni! Ha ezekre az apró dolgokra odafigyelünk, biztosan nem fognak megfázni.

Mit hozzunk magunkkal a babának?

 • úszópelenkát (legjobb a mosható, comboknál és pocaknál szorosra állítható fajta, mert a drogériákban kapható eldobhatósból sajnos a széklet kifolyik). Mi a Diapolo úszópelust ajánljuk, melyek közül három féle színt babaúszóakadémiánk logójával meg tudtok vásárolni az oktatóknál is
 • törölközőt, esetleg fürdőköpenyt
 • már járni tudó manóknak papucsot
 • inni és ennivalót a foglalkozás utánra
 • ha van ilyen, a baba kedvenc vízálló játékát, rágókáját, játszócumiját
 • a szokásos túlélőcsomagot 🙂 pelus, popsitörlő, stb.
 • egy kis plédet, vagy még egy törölközőt, amit a pici alá lehet tenni öltöztetés közben

Mit hozzon magával a kísérő?

 • az aláírt nyilatkozatot a foglalkozáson való részvételhez
 • fürdőruhát
 • törölközőt
 • papucsot

Hány kísérő jöjjön egy babával?

Tapasztalatok szerint jobb, ha a medencében egy gyermekkel egy kísérő van a foglalkozás ideje alatt. Így a kicsi figyelme nem oszlik meg kettejük között, és a szülő is jobban tud az oktatóra, a feladatokra koncentrálni. Hiszen a stolleres órákon őt oktatjuk, a baba csak játszik! 🙂 Ez természetesen nem jelenti azt, hogy más nem kísérheti el a manót úszni, de az óra ideje alatt kérem, hogy ő a medence partjáról figyeljen!

Milyen hosszú egy foglalkozás?

A foglalkozások kb 30 percesek, ennél több ideig nagyon nehéz a babák (és szülők) figyelmét lekötni, ráadásul a picik ezalatt már nagyon el is fáradnak a vízben. Ezt követi 15 perc önálló játék és gyakorlás a medencében Anyával, Apával. Ez utóbbi legalább olyan fontos részét képezi az órának, mint a fő rész.

Hányszor érdemes járni babaúszásra?

A babaúszás is olyan, mint bármi más. Minél többször gyakorolja az ember, annál gyorsabban ügyesedik, fejlődik benne. Ezért én heti 2 alkalmat javaslok, ami azért is jobb, mert ha valami miatt kimarad egy óra, nem telik el olyan sok idő a következőig.

Be kell-e jelentkezni a foglalkozásokra?

Igen! 🙂 itt:  bejelentkezés
Kérlek, hogy ha bejelentkezel, de valami miatt esetleg mégsem tudsz eljönni, mindenképp mondd le a foglalást a visszaigazoló mailben található linkre kattintva, vagy jelezd az elérhetőségeim valamelyikén! Amennyiben nem mondod le a foglalást a foglalkozás napján reggel 7 óráig és nem jöttök el, az óra sajnos felszámításra kerül.

Mikor nem szabad részt venni az órán?

Természetesen vírusos, fertőző, hányós-hasmenős, vagy bőrbeteg gyermeket nem szabad közösségbe, uszodába vinni.

 

divehelp